Stand van zaken toezeggingen aanpak witwassen

Stand van zaken toezeggingen aanpak witwassen

Gegevens

Nummer
2024/470
Publicatiedatum
25 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Minister Van Weyenberg informeert de Eerste en Tweede Kamer over de stand van zaken van enkele toezeggingen rondom de aanpak van witwassen.


Borgen toegang betalingsverkeer De NVB heeft afgelopen zomer een verkenning uitgevoerd naar een basisbetaalrekening voor zakelijke klanten. Deze neemt het ministerie mee in de uitwerking van verschillende opties die momenteel plaatsvindt. De minister wil de Tweede Kamer rond de zomer informeren over de verschillende opties die worden voorbereid, en de bijbehorende voor- en nadelen, ten behoeve van de politieke besluitvorming.

Onderzoeken discriminatie In de voortgangsbrief beleidsagenda aanpak witwassen stond ook dat er signalen zijn ontvangen dat de moslimgemeenschap discriminatie ervaart bij het Wwft klantonderzoek door banken.
Het ministerie van Financiën laat nu een onderzoek uitvoeren. Ook DNB en de NVB voeren onderzoeken uit naar aanleiding van deze signalen. In afwachting van het onderzoek is in de Algemene Leidraad Wwft expliciet opgenomen dat het is verboden is om onderscheid te maken op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat.
De hoofdconclusie van het NVB-onderzoek is dat banken de signalen over het algemeen niet herkennen en dat er weinig tot geen sprake lijkt te zijn van structurele discriminatie of racisme. Dat strookt niet met de signalen uit de moslimgemeenschap. De NVB gaat daarom enkele acties ondernemen.

Rapport ‘Krachten gebundeld, naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland’ Op 23 oktober 2023 heeft MKB-Nederland een rapport aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid. Dit rapport gaat over de kansen en mogelijkheden om de efficiëntie en effectiviteit van de anti-witwasketen en de naleving van de Sanctiewet te verbeteren. Er zijn hierbij aanbevelingen gedaan aan de poortwachters, de overheid en aan hen beide samen. Het rapport bevat ook verschillende aanbevelingen die nieuw beleid vereisen. Voorbeelden hiervan zijn het aanwijzen van een nationale coördinator, toegang voor poortwachters tot het afgesloten deel van het UBO-register en het vaststellen van een nationale risk appetite. Vanwege de demissionaire status van het huidige kabinet, worden de aanbevelingen die nieuw beleid vergen overgelaten aan een nieuw kabinet.

Bron: MvF 23-04-2024, nr. 2024-0000237798 - Kamerbrief stand van zaken toezeggingen aanpak witwassen