Denk aan raamovereenkomst gewoonlijk telewerken bij grensarbeid

Denk aan raamovereenkomst gewoonlijk telewerken bij grensarbeid

Gegevens

Nummer
2024/506
Publicatiedatum
3 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

De AWVN meldt dat er tot nu toe nog weinig aanvragen binnen zijn gekomen bij de SVB voor een eenzijdige artikel 16-overeenkomst voor grensarbeiders. Als de aanvraag niet voor 1 juli 2024 wordt gedaan, kan dit grote gevolgen hebben.


Per 1 juli 2023 is op Europees niveau de afspraak gemaakt dat grensarbeiders tot 1 juli 2024 gebruik kunnen maken van de speciale regeling gewoonlijk telewerken bij grensarbeid. Wanneer zij 50% of meer in het vestigingsland van de werkgever werken (bijvoorbeeld een werkgever in Nederland) en minder dan 50% in hun eigen woonland (bijvoorbeeld België of Duitsland), dan kunnen zij een eenzijdige artikel 16-overeenkomst aanvragen bij de SVB. De SVB geeft vervolgens een A1-verklaring af dat de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving van toepassing blijft.
Tot dusverre zijn er slechts 1.500 aanvragen binnengekomen bij de SVB – en gelet op het grote aantal grensarbeiders, is dat heel weinig. Wordt de aanvraag niet voor 1 juli 2024 gedaan, dan kan daar geen gebruik meer van worden gemaakt. Dat betekent, dat wanneer een werknemer meer dan 25% in het eigen woonland werkt, de sociale verzekeringswetgeving van het woonland van toepassing is en niet meer de wetgeving van het vestigingsland van de werkgever. Dat kan grote gevolgen hebben voor zowel werkgever als werknemer. 
Voor werknemers die nieuw in dienst treden na 1 juli 2024, moet men een aanvraag binnen drie maanden doen. Gebeurt dat te laat, dan geldt ook hiervoor het 25%-criterium.

Bron: AWVN, 26-04-2024